Are you looking to stay up to date with all the latest news, events and posts? Sign up below to receive friendly content delivered to your inbox each week.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
"Vi på Storstadens Entreprenad hjälper gärna till med en ordentlig besiktning, där vi även kan bistå med en underhållsplan."
Någon gång per år brukar det kännas bra att se över och storstäda gemensamma utrymmen i bostadsrättsföreningen, som källargångar, trapphus och lokaler. Ett utrymme som kanske inte känns lika roligt att ta tag i är det gemensamma garaget. Bilar ska flyttas ut och rätt städföretag ska hyras in. Men visste du att noggrann städning och löpande underhåll inte bara gör det trevligare att gå till bilen, det hjälper er också att förlänga livslängden på garaget?
– Generellt bör en rejäl storstädning ske minst två gånger per år. Då ska allt smuts tas bort och alla ytor rengöras. I samma veva är det också bra att gå igenom garaget okulärt. Se över avrinningen så att den fungerar som den ska. Titta lite extra noga, inte bara i ögonhöjd utan även i alla skrymslen och vrår, på hur skicket ser ut. På så sätt lär ni känna ert garage och kan reagera i tid om några skador eller något slitage behöver åtgärdas, rekommenderar Timothy Snyder, platschef hos Storstadens Entreprenad AB som har genomfört många renoveringar, reparationer och underhåll av garage genom åren.
Viktigt att ha en underhållsplan
Timothy tipsar om att noga protokollföra både när städning sker och vilka detaljer som upptäcks under genomgången
– På så sätt får ni ett underlag som visar hur förändringar skett under tid och ni ser direkt om en sättning eller annan skada har förvärrats. Det är även viktigt att upprätta en underhållsplan för att bibehålla garagets skick i möjligaste mån. En underhållsplan hjälper er också att få koll på ekonomin och undvika de riktigt stora kostnaderna som uppstår när en skada har fått fortgå under längre tid och behöver åtgärdas.
Allra viktigast är det att vårstäda garaget. Vintern innebär mycket salter, smuts och fukt som dras in av bilarna. Men även höststädningen fyller en viktig funktion. Finns det sedan tidigare väldigt mycket smuts i utrymmet som försvårar avrinningen kan detta förvärra situationen och göra så att oönskad fukt hålls kvar tillsammans med ämnen som skadar ytskiktet.
– Det vanligaste misstaget som många bostadsrättsföreningar gör är att inte ta städningen och genomgången av garaget på allvar, utan städar själva eller ber ett företag, kanske det som ansvarar för trappstädningen, att svabba av även garaget när de ändå håller på. Mitt råd är att ta tillfället i akt och ta in rätt kompetens när garaget ändå är tomt. Vi på Storstadens Entreprenad hjälper gärna till med en ordentlig besiktning, där vi även kan bistå med en underhållsplan. Lär känna ert garage och vårda det lika väl som övriga ytor på
"ett vanligt misstag många föreningar gör är att ta in hjälp först när skadorna är ett faktum."
– Det vanligaste misstaget som många bostadsrättsföreningar gör är att inte ta städningen och genomgången av garaget på allvar, utan städar själva eller ber ett företag, kanske det som ansvarar för trappstädningen, att svabba av även garaget när de ändå håller på. Mitt råd är att ta tillfället i akt och ta in rätt kompetens när garaget ändå är tomt. Vi på Storstadens Entreprenad hjälper gärna till med en ordentlig besiktning, där vi även kan bistå med en underhållsplan. Lär känna ert garage och vårda det lika väl som övriga ytor på fastigheten, råder Timothy.
Fukt är den värsta fienden
Ett ordentligt underlag som sammanställts under varje genomgång av garaget underlättar även den dagen reparationer behöver ske.
– Betong har inte oändlig livslängd och är känslig mot vissa element, så någon gång kommer ni behöva göra åtgärder. Finns det ett bra underlag så kan en betongingenjör göra en statuskontroll på betydligt kortare tid än om inget underlag finns. Det sparar både tid och i slutändan pengar för er förening, konstaterar Timothy. Det kan även vara bra att ha koll på vilken viktbelastning garaget klarar av. Elbilar väger generellt mer än bensindrivna och är det ett äldre garage behöver placering av elbilar ske på rätt plats. Är dessutom betongen skadad och troligtvis då även armeringen, kan ökad viktbelastning påskynda en negativ process. För att undvika slitage är det viktigt att skydda betongen
"Om underhållet genomförs innan skadan sker minskar kostnaderna för underhåll extremt mycket."
– Betong som samverkar med armering skall skyddas mot de påfrestningar den kan utsättas för. All betong behöver skyddas, bland annat mot vatten då det är en av förutsättningarna som krävs för att armeringen kan rosta, vilket vi inte vill, förklarar Joakim Sahlsten, betongexpert hos Storstadens Entreprenad AB. Så länge betongen är ny, de första 20 åren, har den ett relativt bra skydd mot yttre påverkan tack vare det höga PH-värdet som finns i materialet, vilket gör att fukt och syre inte kan ta sig in till armeringen som är en viktig del av konstruktionen
– Dock är det aldrig fel att skydda betongen, vare sig den är ny eller gammal, säger Joakim.
Viktigt att ta hjälp av rätt kompetens
Ett garage har en väldigt påfrestande miljö för betongen. Joakim berättar att det exempelvis är viktigt att skydda den mot klorider som främst uppkommer i form av salter, vilka dras in med bilarna. Finns det en tvättplats i garaget måste det även finnas skydd mot kemikalier som finns i bilvårdsprodukter, men också skydd mot de restavfall som avges från bilen vid tvätt.
– Det är av yttersta vikt att skydda bjälklagen så att klorider eller fukt inte kan ta sig ner i betongen. Det allra bästa är att ta hjälp av personer eller företag med rätt kompetens inom området. Storstadens Entreprenad AB har stor erfarenhet av både underhåll och reparationer inom området och Joakim berättar att ett vanligt misstag många föreningar gör är att ta in hjälp först när skadorna är ett faktum.
– Många gånger utförs underhåll först när betongen fått synliga skador, vanligast är spjälkskador då armeringen börjat rosta och expanderat så kraftigt att betongen gått sönder. Om underhållet istället genomförs innan skadan sker minskar kostnaderna för underhåll extremt mycket, säger han.
Ett annat återkommande misstag är att inte ta in rätt kompetens när reparation ska ske.
– Att reparera betong är kostsamt och därför vill man göra det så sällan som möjligt. Med det sagt så är det av ytterst vikt att det utförs på rätt sätt och med rätt produkter. Se alltid till att anlita en entreprenör som har denna kompetens, råder Joakim.